Litet i skuggan av rådande bistra tider kan vi rapportera att Säters Biograf & TV-museum lever och mår bra. Vi har inte haft eller tänkt oss att ha någon ”coronastängning” trots att uppgifter om detta felaktigt förekommit i lokalradion. Däremot känner vi förstås av rådande samhällsrestriktioner för våra sätt att umgås och träffas vilket bl.a. inneburit att ett stort antal inbokade besöksgrupper med pensionärer avbokats.

Alldeles overksamma är vi dock inte. Vi besöks litet då och då av små grupper från företag som vill göra ett litet avbrott i vardagsrutinerna genom att besöka museet. Vi har nyligen haft en liten filmfestival för fem klasser årskurs nio från Klockarskolan i Säter där eleverna på stor duk i biografmiljö fick se ett antal filmer dom själva producerat under våren i så kallad ”stop motion” teknik. Mycket lyckat.

Vi har också passat på att få årlig service utförd på vår digitala filmvisningsutrustning. Våra äldre fullt brukbara biograffilmprojektorer från svunna tider och avsedda för 35 mm film kunde bara i ren häpnad åse konsekvenserna av det teknikskifte som för runt 10 år sen utmönstrade dem från vidare tjänstgöring. Inga oljebyten. Ingen tonlampsinjustering. Inget filtbyte på slitna filmbanor. Det var inte bättre förr men ibland kanske roligare. Vi har också fått fart på avsomnade 16mm projektorer vilket kan vara nog så knepigt nu när inga reservdelar finns till hands. Men av tre icke fungerande kan det plötsligt bli två som går att använda.

Vi finns alltså tillgängliga för mindre grupper med ögonmåtten inställda på rekommenderat avstånd. Vi har också bestämt oss för att ansluta vår biograf Rio till Våra Gårdar dvs. godtemplarrörelsens biografkedja, vilket kommer att i hög grad förenkla rutinerna runt filmsättning och annat.

Vi vill gärna visa kvällsbio i sommar och har sagt att beslut om detta kan dröja till i slutet av juni.

Sommaröppet

Sommaröppet kommer vi att ha som tidigare år med iakttagande av allmänna rekommendationer och föreskrifter.

Vi öppnar tisdag 16 juni och håller sommaröppet till lördag 15 augusti.  Mellan kl. 12 och kl 17 tisdag-lördag. Alltså 5 dagar/vecka. Midsommarafton och midsommardagen stängt.

Kostar 50 kr för alla över 15 år och gratis för yngre t.o.m. 15 år.

Sköt om er därute– vi hörs&syns!